الگو صفحه پرسش و پاسخ

صفحه هایی هستند که کاربران زمانی که مشکل و یا سوالی دارند به این صفحات مراجعه می‌کنند تا پاسخ سوالات خود را بیابند.

بررسی این الگو در وب سایت دیوار

-در سایت دیوار، قسمت پشتیبانی و قوانین شامل مواردی است که ممکن است کاربر با آن‌ها مواجه شود. از جمله این موارد سوالات پرتکراری است که برای اکثر افراد پیش می‌آید. پس از کلیک کردن بر روی قسمت سوالات پر تکرار، لیستی از سوالات نمایان می‌شود که کاربر می‌تواند بسته به مشکل خود یکی از آن ها را انتخاب کن و به جواب دست پیدا کند. سرچ باکسی هم در بالای صفحه طراحی شده است تا افراد با نوشتن سوال خود در این قسمت بتوانند سریعتر به جواب مورد نیازشان برسند. این صفحات به این خاطر طراحی می‌شوند که افرادی که تمایل به ارتباط برقرار کردن با پشتیبان ندارد (به هر دلیلی) با کلیک کردن و زمان کوتاهی صرف کردن به راه حل خود برسند و بار ارتباط با پشتیبان را کاهش دهند.

آیکون های استفاده شده در صفحات ذکر شده همگی از نوع outline و دارای گوشه های تیز است که اگر دقت کنید نوع گوشه ها در دو آیکون سمت چپ با بقیه متفاوت است (دارای گوشه های گرد است). فونت استفاده شده در سایت دیوار فونت ایران سنس است. این فونت در بین سایت ها و اپلیکیشن های ایرانی بسیار محبوب است زیرا یکی از وریبل فونت ها محسوب میشود. رنگ قسمت سرچ در سوالات نسبت به پس زمینه صفحه متفاوت طراحی شده است این به خاطر این است که توجه کاربر را به خود جلب کند تا زودتر به جواب خود برسد. طراحی bread crumb هم در این صفحه انجام شده است تا کاربران به راحتی بتوانند بین صفحاتی که قبلا دیده اند جابجا شوند. معمولا bread crumb را با رنگ متفاوتی نسبت به بقیه آیتم های صفحه طراحی میکنند تا کاربر متوجه شود که قابل کلیک و دارای لینک به صفحات مربوطه است. سوالات پیش فرض از لحاظ اسکن چشم افراد فارسی زبان در جای مناسبی طراحی شده است. زیرا افراد فارسی زبان به خاطر نوع نوشتاری که دارند (راست به چپ) به صورت پیش فرض صفحات را از راست به چپ اسکن میکنند، پس بهتر است در طراحی برای فارسی زبانان این مورد رعایت شود. زمانی که یکی از سوالات پیش فرض را انتخاب میکنیم در سمت چپ لیستی از سوالات مرتبط نمایان میشود که به حالت dropdown طراحی شده است. این نوع طراحی برای زمانی استفاده میشود که حجم اطلاعات زیاد است اما فضای کافی برای طراحی نداریم و همچنین نمیخواهیم با اطلاعات زیاد کاربر را سردرگم کنیم. تیتر سوال به حالت بولد نمایش داده میشود و  بعد از کلیک کردن بر روی فلش سمت چپ متن کامل نمایان میشود. میتوان برای راهنمایی بیشتر عکس یا ویدیو هم در این قسمت طراحی کرد.

نکته که جای اصلاح شدن در طراحی این صفحه دارد اینکه که کاربری که به مشکل برخورده است می‌خواهد سریعتر راه حلی بیابد پس بهتر است لینک این صفحه در معرض دید باشد. یکی از نکات مثبت طراحی این صفحه قرار دادن سوالات به صورت دسته بندی شده است بلفرض اگر کسی سوال "چگونه در دیوار آگهی بگذاریم؟" را کلیک کند سوالات مرتبط دیگر هم به ایشان نشان داده می‌شود که شاید سوالات دیگر این قسمت مناسب مشکل آن فرد باشد. نکته بعدی هم قرار دادن سرچ باکس در بالای صفحه است تا کاربر درگیر باز کردن صفحات متعدد نشود.

 

نظر شما درباره طراحی این صفحه چیست؟ راه حل بهتری برای طراحی اینگونه صفحات دارید؟ آیا از لحاظ بصری این صفحه درست طراحی شده است؟ نکات دیگری هم در این طراحی وجود داشت که ما به آن اشاره نکرده ایم؟ شما برایمان بنویسید.